Lezingen & praatavonden

(Scroll naar beneden voor meer lezingen & workshops)

Friendly with Dogs Congres

Op 27/09/2020 is Ineke Vander Aa van Shewolf Dog Coaching één van de sprekers op het Friendly with Dogs Congres te Erpe Mere. We zoomen die dag in op hoogsensitiviteit bij de hond. Meer informatie lees je op Friendly with Dogs

Dogsitief – Hoogsensitiviteit bij honden

Dogsitief_Facebook2_Tekengebied 1

Echt? Canine Sensory Processing Sensitivity, of hoogsensitiviteit bij honden bestaat. Echt. Zonder zeveren.

Hoogsensitieve honden zijn niet flauw. Het zijn niet altijd de ‘stille’ types of angsthazen. Hoogsensitieve honden kunnen ook een reputatie hebben van reactief of agressief gedrag. Ze kunnen hevig trekken aan de lijn of gênant blaffen in vreemde of drukke omgevingen. Ze kunnen bang zijn van een bezemsteel, razend zijn op fietsers, en vreemde gewoontes hebben waar je geen raad mee weet.

Hoogsensitieve honden komen in allerlei vormen, maar hebben één ding gemeen: conditionering zoals gehoorzaamheidstraining en klassieke gedragstherapie, bieden weinig inzicht of hulp op lange termijn.

Deze lezing neemt je bij de hand doorheen Ineke’s ervaring met deze populaire, maar vaak verkeerd begrepen karaktereigenschap, zodat jij straks jouw hoogsensitieve hond beter kan begrijpen en begeleiden.

We putten inspiratie uit verhalen uit de praktijk, en je krijgt ook de kans om gerichte vragen te stellen en naar elkaars ervaringen te luisteren.

Wanneer en waar?

  • VOLZET: Zaterdag, 08/02/2020, 13u – 17u, bij MOOB te Gentbrugge. Meer info en inschrijven via MOOB
  • VOLZET: Zondag, 08/03/2020, 14u – 18u, bij Hondentijd te Meerhout. Meer info en inschrijven via Hondentijd
  • Geannuleerd wegens gezondheidsmaatregelen: Zondag 13/09/20, 10u – 13u, bij Artemis Dierenartsen te Mechelen. Meer info en inschrijven via Artemis
  • VOLZET: Zaterdag 17/10/2020, 14u – 17u, bij Hondentijd te Meerhout. Meer info en inschrijven via Hondentijd
  • Zaterdag 20/11/21, 14u-17u, bij Spirit of Dogs, Moerbeke-Waas. Meer info en inschrijvingen via Spirit of Dogs.

Omwille van de corona-maatregelen wordt de lezing Dogsitief momenteel enkel aangeboden in de vorm van een unieke, educatieve, plezante home-made docu van 1u30 lang.

  • Inschrijving: €20 t.v.v. Together Alive vzw: BE60 0689 1058 2170, vermeld ‘Dogsitief + naam’
  • Email naar Ineke met je naam en de datum waarop je graag onderuit zakt bij deze video-lezing.
  • Je krijgt een persoonlijke link doorgestuurd waarmee je de lezing kan bekijken. Opgelet: het delen of openbaar maken van deze video is verboden.

Plan jij deze lezing graag voor jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact op. 

Nabespreking Nellie, de hond die niet wist hoe hond te zijn

Terra paper b&w

In december 2019 trakteerde Together Alive vzw iedere dag op een deeltje van het verhaal van Nellie, de Mechelse Herder die uit haar kennel ontsnapt en in het asiel terecht komt. Nellie zet aan tot reflecteren over hoe we vandaag met onze honden omgaan, en werd geschreven door Ineke Vander Aa.

Wanneer we het volledige verhaal van Nellie in ons hebben opgenomen, komt er gelegenheid om samen te reflecteren. Wie graag samen denkt, praat, ervaringen uitwisselt, luistert, gedachten deelt… is welkom om zich in te schrijven op onze nabespreking.

Tijdens deze avond staan we stil bij wat we hebben gelezen. Wat betekent Nellie’s verhaal voor jou? Welke emoties komen bij je los?

Ineke Vander Aa bijt de spits af door te vertellen wat haar ertoe heeft gebracht om Nellie te creëren. We kunnen daarbij teruggrijpen naar hedendaagse kennis over de problematiek rond Nellies, of eerder het gebrek daaraan. Veel beter kunnen we dit moment grijpen om samen stil te staan bij de manier waarop wij, jij en ik, vandaag met onze honden omgaan.

In een wereld die ons alsmaar aanmoedigt om door te gaan, te analyseren en te reageren, biedt deze nabespreking ons de kans om stil te staan. Te luisteren naar onszelf, elkaar, Nellie, en de emoties die ze bij ons losmaakt.

Wanneer? Twee gelegenheden: Donderdag 9/01/2020, 19u30 – 21u of dinsdag 21/01/2020, 19u30 – 21u.

Waar? Bezoekerscentrum Groene Vallei, Lelieboomgaardenstraat 60, 3071 Erps-Kwerps

Inschrijven: met een mailtje naar info@togetheralive.be (De plaatsen zijn beperkt!)

Bijdrage: €15/pp. De opbrengst gaat naar Together Alive vzw.

Dominantie bij honden: feit of fictie?

Sommige mensen zweren bij de dominantietheorie als basis voor hondentraining. Anderen weigeren dominantietechnieken toe te passen binnen de opvoeding van hun hond. Een heleboel mensen zweeft daar tussenin, en weet niet meer welke informatie nog betrouwbaar is.
In de praktijk zie ik, Ineke Vander Aa, dat ‘dominantie’ één van de meest omstreden begrippen is binnen de hondenwereld. De miscommunicatie die hieruit ontstaat, ligt vaak aan de basis van gedragsproblematiek.
In deze interactieve lezing halen we het geruis uit ons hoofd, en zoomen we in op wat we eigenlijk écht weten over dominantie, op basis van wetenschappelijk onderbouwde informatie. Nadien gaan we met elkaar in gesprek, en verkennen we elkaars perspectieven.
Het doel van deze avond, is dat we ons loswrikken van oude ideologieën, en dat we ons openstellen voor hedendaagse inzichten. Als we daarna thuiskomen, kunnen we met een helder beeld naar onze honden kijken, en hen beter leren begrijpen.

Deze lezing duurt gemiddeld 1,5u.

Kinderworkshop: “Wat zegt de hond?”: Shewolf draait om geluk, gezondheid en veiligheid bij het samenleven tussen mens en (ander) dier. Bij het contact tussen kinderen en honden, staat veiligheid centraal. Teneinde deze veiligheid te waarborgen, organiseert Shewolf interactieve kinderworkshops waarbij kids een introductie krijgen tot de lichaamstaal van de hond. Hiermee helpen we kinderen een bekende of vreemde hond correct te interpreteren. Ook leren we hen een veilige houding aan te nemen tegenover honden, binnen een praktijksessie met pluche of echte hond, naargelang het comfort van het kind. De workshop wordt volledig begeleid door kindercoach Roos Van Lommel en hondencoach Ineke Vander Aa, en het contact met de hond verloopt op rustige, gecontroleerde wijze met een ervaren hond en/ of jonge pups.

Een video-introductie tot onze kinderworkshop, vindt je hier.

Eerstvolgende kinderworkshop:

In maart 2019 wuifde Scout, onze kinderworkshop-therapiehond, het aardse leven gedag. Momenteel staan er dus geen kinderworkshops gepland. Blijf je graag op de hoogte van toekomstige workshops, mail dan even naar Ineke.