Events

Dogsitief – Hoogsensitiviteit bij honden

Dogsitief_Facebook2_Tekengebied 1

Echt? Canine Sensory Processing Sensitivity, of hoogsensitiviteit bij honden bestaat. Echt. Zonder zeveren.

Hoogsensitieve honden zijn niet flauw. Het zijn niet altijd de ‘stille’ types of angsthazen. Hoogsensitieve honden kunnen ook een reputatie hebben van reactief of agressief gedrag. Ze kunnen hevig trekken aan de lijn of gênant blaffen in vreemde of drukke omgevingen. Ze kunnen bang zijn van een bezemsteel, razend zijn op fietsers, en vreemde gewoontes hebben waar je geen raad mee weet.

Hoogsensitieve honden komen in allerlei vormen, maar hebben één ding gemeen: conditionering zoals gehoorzaamheidstraining en klassieke gedragstherapie, bieden weinig inzicht of hulp op lange termijn.

Deze lezing neemt je bij de hand doorheen Ineke’s ervaring met deze populaire, maar vaak verkeerd begrepen karaktereigenschap, zodat jij straks jouw hoogsensitieve hond beter kan begrijpen en begeleiden.

We putten inspiratie uit verhalen uit de praktijk, en je krijgt ook de kans om gerichte vragen te stellen en naar elkaars ervaringen te luisteren.

Wanneer en waar?

In België:

 • VOLZET: Zaterdag, 08/02/2020, 13u – 17u, bij MOOB te Gentbrugge. Meer info en inschrijven via MOOB
 • VOLZET: Zondag, 08/03/2020, 14u – 18u, bij Hondentijd te Meerhout. Meer info en inschrijven via Hondentijd
 • Geannuleerd wegens gezondheidsmaatregelen: Zondag 13/09/20, 10u – 13u, bij Artemis Dierenartsen te Mechelen. Meer info en inschrijven via Artemis
 • VOLZET: Zaterdag 17/10/2020, 14u – 17u, bij Hondentijd te Meerhout. Meer info en inschrijven via Hondentijd
 • VOLZET: Zaterdag 20/11/21, 14u-17u, bij Spirit of Dogs, Moerbeke-Waas. Meer info en inschrijvingen via Spirit of Dogs.

In Nederland:

 • Zondag 10/04/22, van 14u tot 17u bij Kyno-Care Hondenmassage, Someren. Meer info en inschrijvingen via Kyno-Care Hondenmassage.

Liever samen met je hond van thuis uit naar Dogsitief kijken? Dat kan! De lezing Dogsitief wordt eveneens aangeboden in de vorm van een unieke, educatieve, plezante home-made docu van 1u30 lang.

 • Inschrijving: €20 t.v.v. Together Alive vzw: BE60 0689 1058 2170, vermeld ‘Dogsitief + naam’
 • Email naar Ineke met je naam en de datum waarop je graag onderuit zakt bij deze video-lezing.
 • Je krijgt een persoonlijke link doorgestuurd waarmee je de lezing kan bekijken. Opgelet: het delen of openbaar maken van deze video is verboden.

Plan jij deze lezing graag voor jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact op. 

Animal Scribax: workshop voor de mens naast de hond

Laten we de rollen omkeren. Wat kunnen wij leren van de andere dieren waarmee we samenleven? Hoe kunnen we werkelijk aandacht hebben voor hen, als we steeds verstrikt geraken in gedachten over het verleden en zorgen over de toekomst? In de workshop Animal Scribax oefenen we erin onze aandacht te leggen op het Nu. Hierbij creëren we de ruimte in onszelf om gedachten te laten floreren en stil te staan bij wat we voelen. We oefenen erin om dichter te komen bij onze intuïtie, en leren daarbij geconditioneerde opvattingen (over honden) op te merken.

We laten de teugels vrij tijdens zintuiglijke oefeningen en schrijfopdrachtjes* waarin we samen oefenen op werkelijk aanwezig zijn bij onszelf, het moment, en de dieren waarmee we samenleven. Er is daarbij voldoende gelegenheid om specifieke vragen te stellen. Wie weet, ontmoet je daarna wel een bijzondere geit.

*No worries. Je hoeft je schrijfseltjes met niemand te delen. Ze zijn hélemaal van jou, en ze zijn er om je te helpen een beetje dichter te komen bij jezelf en het moment. Chillax. 

Deze workshop is deels een outdoor belevenis. Hou rekening met de temperatuur wanneer je je outfit kiest. Bij regen of hevige wind gaat de workshop niet door.

Deze workshop legt de aandacht vooral bij jezelf en je omgeving. Honden zijn welkom, maar hou er rekening mee dat anderen ook een hond kunnen meenemen. De workshop gaat tevens door in gezelschap van geiten die hun veiligheid en rust waarderen.

Wanneer?

 • VOLZET: woensdag 20/04/22, 14u-16u
 • zaterdag 23/04/22, 14u-16u (nog twee plaatsen vrij)
 • VOLZET: zondag 24/04/22, 14u-16u
 • woensdag 18/05/22, 14u-16u (nog één plaats vrij)
 • zaterdag 21/05/22, 14u-16u
 • VOLZET: zondag 22/05/22, 14u-16u
 • woensdag 15/06/22, 14u-16u
 • VOLZET: zaterdag 18/06/22, 14u-16u
 • VOLZET: zondag 19/06/22, 14u-16u

Waar? Ramsel. (Exacte locatie wordt doorgegeven bij inschrijving.)

Inschrijven: Maximaal drie deelnemers per workshop. Inschrijven is dus noodzakelijk om de intieme sfeer te waarborgen. Mail naar Ineke@shewolf.be.

Prijs: Je doneert voor aanvang een vrije bijdrage aan Together Alive vzw.

Kinderworkshop: “Wat zegt de hond?”: Shewolf draait om geluk, gezondheid en veiligheid bij het samenleven tussen mens en (ander) dier. Bij het contact tussen kinderen en honden, staat veiligheid centraal. Teneinde deze veiligheid te waarborgen, organiseert Shewolf interactieve kinderworkshops waarbij kids een introductie krijgen tot de lichaamstaal van de hond. Hiermee helpen we kinderen een bekende of vreemde hond correct te interpreteren. Ook leren we hen een veilige houding aan te nemen tegenover honden, binnen een praktijksessie met pluche of echte hond, naargelang het comfort van het kind. De workshop wordt volledig begeleid door kindercoach Roos Van Lommel en hondencoach Ineke Vander Aa, en het contact met de hond verloopt op rustige, gecontroleerde wijze met een ervaren hond en/ of jonge pups.

Een video-introductie tot onze kinderworkshop, vindt je hier.

Eerstvolgende kinderworkshop:

In maart 2019 wuifde Scout, onze kinderworkshop-therapiehond, het aardse leven gedag. Momenteel staan er dus geen kinderworkshops gepland. Blijf je graag op de hoogte van toekomstige workshops, mail dan even naar Ineke.