Trekken aan de lijn, een gebrek aan respect?

‘Als je hond trekt aan de leiband, wil dat zeggen dat hij je leiderschap niet aanvaardt.’
Iedereen die actief is in de hondenwereld, krijgt deze hypothese vroeg of laat te horen. Het gevolg is meestal dat mensen zich persoonlijk beledigd voelen wanneer Ricky trekt. Ze vinden het gênant tegenover de buren, en kunnen een regelmatige, gefrustreerde snok aan de leiband moeilijk weerstaan.
Gaandeweg echter, heb ik verschillende honden en hun mensen leren kennen, waarbij de relatie wel goed zat. Het wederzijds respect was ondanks het trekken aan de lijn zo onbetwistbaar, dat ik me vragen begon te stellen.
‘Zouden honden onderling ook aan de lijn trekken?’ vroeg ik me af. En dus, nam ik de proef op de som.

Tapas is een gekke, spaanse collie-mix die enkele weken bij mij, Scout (wolf-mix) en Maya (Duitse Herder) heeft ingewoond. Ze heeft veel energie, houdt van spelen, knuffelen, speuren, graven en wandelen. Als Tapas er is, is er nooit een saai moment. Zeker wanneer ze op logé komt, en ze nauwelijks haar vreugde kan intomen. Wat Tapas zo slim maakt, is dat ze zich blijgezind onderwerpt aan de oudere, rustigere nonkel Scout. Met onderwerpen bedoel ik dat ze op hem let en naar hem luistert. Wanneer Scout haar aanmaant om rustig te worden, doet ze dat. Wanneer Scout haar waarschuwt om de poezen met rust te laten, dan doet ze dat. Het is, kortom, veilig te stellen dat Tapas respect heeft voor haar nonkel.
Wat gebeurde er wanneer ik Tapas’ leiband vastklikte aan Scout?

Exact hetzelfde gebeurde er als wanneer een persoon de leiband vasthield. Nu liep Tapas eens flink langs Scout, dan snokte ze naar een interessant geurtje, dan hield ze de spanning even aan, en dan liep ze weer wat rustiger.
Scout reageerde zoals de meeste mensen reageren. Eerst corrigeerde hij haar een paar keren met een snauw, waarna hij lichtelijk geërgerd doorwandelde.
Zodra de leiband werd losgemaakt, werden beide partijen opgewekter. Ook dit is opvallend gelijk aan het scenario tussen mensen en honden.

Waarom trekken honden aan de leiband?
– Ze willen vooruit! Stel je voor dat je in een winkelcentrum loopt waarin al waar je naar verlangt, rondom ligt te schitteren. Je hangt echter vast met een koord aan iemand die traag en saai vooruit wandelt, zonder ergens te stoppen om te kijken. No way dat jij niet eens een keertje trekt.
– Honden zijn geboren speurders. Hun reukzin neemt geuren waar waarvan wij het bestaan niet eens vermoeden. Ze worden dus snel overprikkeld en nemen graag zoveel mogelijk informatie op van hun omgeving. Dat doen ze door de interessantste geurtjes te bestuderen, ongeacht de leiband.
– Ze hebben energie. Afhankelijk van het hondenras en individu, heeft je hond nood aan een fysieke uitlaat. Vergelijk het met onze kinderen. Hoe zouden zij zich gedragen als we ze na een saaie schoolweek mee naar de kermis nemen, maar ze moeten wel flink langs onze zijde lopen. Good luck.
– In sommige gevallen zullen honden het als hun taak zien om jou te beschermen wanneer jij op pad bent. Andere honden kunnen per ongeluk geleerd hebben dat ze alleen maar vooruit gaan als ze net aan de lijn trekken. In zulke gevallen spreken we van miscommunicatie.

Waarom is wandelen aan een ontspannen leiband wel belangrijk?
– Veiligheid. Wanneer Ricky zijn gewicht in de leiband werpt, zou het kunnen dat je hem niet kan houden. Hij zou daarbij een verkeersongeluk kunnen veroorzaken, en anderen of zichzelf in gevaar brengen.
– Gezondheid. Voortdurende spanning ter hoogte van de hals kan schade berokkenen aan de trachea van de hond. Ook voortdurende spanning in lichaamsharnasjes kunnen schade berokkenen aan rug en gewrichten.
– Comfort. Het is zoveel aangenamer om met een hond te wandelen aan een ontspannen leiband.
– Vrijheid. Met een hond die niet aan de leiband trekt, ben je sneller geneigd om langer en op verschillende locaties te gaan wandelen.
– De buren zullen naar je opkijken. Voor wat het waard is, zullen anderen je sneller benaderen met ‘Wa ne flinke!’ en blinkend van trots zul je je wandeling verderzetten.
– Positieve ervaringen versterken je onderlinge relatie, en dat geldt langs beide kanten.

Wat als je hond toch trekt aan de leiband?
Er bestaan manieren om naar die ontspannen leiband te streven. De middelen daartoe zijn afhankelijk van het koppel. Met koppel bedoel ik mens en hond. Er zijn immers twee uiteinden aan iedere leiband.
Een gespannen leiband is in mijn opinie geen buis op je rapport. Laat de buren maar zeggen. Het komt er vooral op aan dat jij en je hond elkaar beter leren begrijpen, zodat je de oorzaak van het trekken kan plaatsen. Met geduld en inzicht kan je ver komen, ook wanneer het gaat om die heerlijke, langverwachte, ontspannen wandeling.

Met dank aan Scout & Tapas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s