The Hulk

Je hebt er misschien al van gehoord. Van The Hulk, de American Pitbull Terrier van 174 pounds (79kg). Hij is behoorlijk populair op youtube, waar zijn mensen hem trots op de weegschaal zetten en hem laten opspringen om te tonen hoe enorm hij is. The Hulk pronkt ook op foto’s op de website van Dark Dynasty, waar hij er lekker gevaarlijk uitziet. Hij toont zijn tanden, en springt happend op naar de arm van een man tijdens een training. Om je teefje door de Hulk te laten dekken, betaal je $20.000. Ik citeer: ‘mixed with Hulk will create absolute monsters!’
Alleen wil ik het teefje niet zijn die de ‘mega heads’ moet baren.

Ik had al over The Hulk gelezen, mijn ogen erbij gerold en de zaak in het midden gelaten. Maar dat was toen. Ondertussen hebben andere honden me weer andere lessen bijgeleerd, waaronder deze: honden kweken om hun grootte in combinatie met een agressieve opvoeding, is absoluut gevaarlijk. Er is niets ‘cool’ aan een hond met kaken waar een mensenhoofd in past. Er is ook niets stoer aan een hond die sterker is dan jezelf te leren aanvallen. Als je wil antwoorden dat dat net wel kan omdat je die hond dan net kan doen stoppen midden in de aanval, dan snoert mijn ervaring je de mond. Een hond die uit woede aanvalt, en geleerd heeft dat zoiets ok is, hou je niet meer tegen met je ‘commando’s’. Zeker niet als hij sterker is dan jezelf.
Zulke honden vormen levensbedreigende gevaren voor mensen, andere honden en zichzelf.

Honden kweken om hun uiterlijk is een oude discussie. We weten, zwart op wit, dat zulk een manier van kweken leidt tot erfelijke kwalen die variëren tussen storend, pijnlijk en dodelijk. Ik kan het weten, want bij mij maken ze hun laatste stop op de dierenartsenpraktijk.

Honden adverteren op de manier die Hulk ondergaat, creëert tenslotte een fout beeld over het ras. Alweer. Ik denk aan Bullet, mijn American Stafford vriend uit Arizona, die het stereotype van zijn ras tegenspreekt met zijn laid back attitude. Bullet kreeg dan ook een liefdevolle opvoeding, en werd nooit geportreteerd als een monster.

Ik heb te doen met Hulk. En met alle honden in zijn positie. En met de mensen die de gevolgen van onverantwoord kweken en trainen zullen ondergaan. Mogen ze snel het licht zien, denk ik dan. Of liever: mogen ze Hulk snel zien als het persoontje dat hij is, in plaats van de kaken die ze hem hebben gegeven.

Honden kweken en opvoeden vraagt om verantwoordelijkheid. Laten we samen tonen dat we beter kunnen dan het creëren van ‘absolute monsters’. Vrienden bijvoorbeeld. Het creëren van ‘absolute and loyal friendships’.

Zo. Dat wilde ik even kwijt.maxresdefault

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s